IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след данните за ръст на запасите в САЩ*

Инвеститорите следят зорко сигналите за американската парична политика

10:07 | 11.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в сряда, след като данните в САЩ показаха голямо увеличение в запасите на суровината насред мрачните перспективи за паричната политика, тегнещи над инвеститорите, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,50%, или 0,40 долара, до 79,70 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,65%, или 0,49 долара, до 74,63 долара за барел.

Американските запаси от суров петрол са нараснали с 14,9 млн. барела миналата седмица, съобщи Американският петролен институт (API), според лица, запознати със статистиката. Ако тя се потвърди от Администрацията за енергийна информация по-късно в сряда, това би било най-голямото увеличение от февруари 2021 г. насам.

„Черното злато“ записа бурно начало на новата година, като поевтиня с почти 10% в първите две търговски сесии поради сигнали, че голяма част от световната икономика се насочва към рецесия, а след това поскъпна. Инвеститорите следят зорко за сигнали относно паричната политика на САЩ, като главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън каза, че може да се наложи федералната лихва да е по-висока от 5%.

По-рано през седмицата двама представители на Фед заявиха, че може да се наложи покачване на лихвите над 5%.

Рафаел Бостик, управител на Фед в Атланта, напомни, че банката е поела ангажимент да се справи с високата инфлация и това гарантира покачване на лихвите до ниво между 5% и 5,25%, за да премахне излишното търсене от икономиката.

„Повишаването с по-постепенни стъпки наистина дава възможност да се отговори на идващата информация“, коментира и ръководителят на Фед в Сан Франциско Мери Дейли. Тя предупреди, че е твърде рано да се „обявява победа“ над инфлацията.

*Към 09:43 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още